Hrana koja veganima izgleda bezazleno, ali ima životinjsko podrijetlo

Postati vegetarijancem ne sastoji se u jednostavnom odrezivanju mesa s jelovnika. Za to je potrebno jesti uravnoteženu prehranu, u kojoj je nužno zamijeniti hranjive sastojke mesa drugim zdravim. Ako se od tada osoba odlučila za veganstvo, tada se zadatak pokazuje još težim, iako ništa nemoguće. No koliko god ona bila predana vašem cilju, još uvijek postoji neka hrana koja može postati prava zamka. To je zato što, iako se ne čini, oni imaju neki proizvod životinjskog podrijetla u pripremi.

Želatina

U redu je što mnogi vegetarijanci i vegani već znaju da je želatina zabranjena slastica, ali svejedno je ne pamti. Napravljen je od hrskavice, kostiju ili čak kože nekih životinja, poput vola. Dobra vijest je da ako vam se stvarno sviđa ovaj slatkiš - koji se može dobiti u dijetalnoj verziji - postoji dobra zamjena: agar-agar, koji se ekstrahira iz morskih algi. Kako bi bila prozirna i bez jakog okusa, idealno je pomiješati je sa sokom nekog voća, koje bi po mogućnosti trebalo biti svježe, što vam omogućuje stvaranje 100% veganske želatine.

pomfrit

Sasvim je moguće da ste čuli da su u prošlosti ljudi konzervirali hranu u svinjskoj masti, a zahvaljujući hladnjaku ta je praksa bila sve rjeđa. Samo što se svinjska mast više nije koristila. Zapravo, danas mnogi kamioni s hranom koriste umjetnu hranu kako bi meso svojih hamburgera učinili ukusnijim. Međutim, često se koristi i u drugoj prženoj hrani, poput krumpira. I premda je životinjska mast zdravija od biljnih ulja kad su oba izložena visokim temperaturama, vegetarijanci ili vegani i dalje ih ne bi trebali jesti upravo zbog svog podrijetla. Ako je to vaš slučaj, izbjegavajte jesti pomfrit na ulici, pa čak i kupujte smrznuti koji također može sadržavati svinjsku mast.Dajte prednost odabiru vlastitog krumpira na tržnici ili na sajmu i osjećaju kao kod kuće.

Hrana s crvenom bojom

Znate li onu hranu koja je toliko crvena zbog čega vaš jezik poprima malo tonaliteta? To se obično događa nakon što pojedemo slatkiš ili lizalicu, a znamo da je to posljedica vaše boje. No ono što mnogi ljudi ne znaju jest da je odgovoran možda kemijski spoj nazvan E120, koji se koristi i u hrani, i u bojama i kozmetici, poput ruževa. Veliki je problem što dolazi od vađenja insekta zvanog brašnasta kukac. Pa, životinja je ubijena kako bi se iz nje mogla izvući žarko crvena tvar. Prema Anvisi (Nacionalnoj agenciji za nadzor zdravlja), ovdje u Brazilu se "koristi u lijekovima općenito". U svakom slučaju, dobro je pripaziti na naljepnice, pogotovo jer ako se proizvod uvozi, ništa ne garantira da E120, poznat i kao "karmin",neće biti prisutan. Sjećajući se da crveni plodovi nemaju nikakve veze s tim, u redu?

Pivo

Iako je očito to piće koje mogu jesti čak i vegani, može sadržavati sastojak životinjskog podrijetla. I još jednom je veliki negativac, tko bi rekao, želatina! Nemojte misliti da su craft piva bolja, jer najveća opasnost leži upravo u njima. To je zato što mnogi od njih izvorno imaju smeđu boju, pa kako bi ga pročistio, pivar stavlja bezbojnu želatinu u smjesu i ostavlja nekoliko dana. I kao što smo već objasnili, proizvod je napravljen od dijelova tijela nekih životinja, pa bi ga zato trebali izbjegavati i vegetarijanci i vegani. Dobro rješenje je da se odlučite za piće i počnete piti samo bezalkoholna pića.

Preporučeno

10 namirnica bogatih željezom koje nikako ne smijete propustiti u prehrani
Čemu služi lovorov list? Otkrijte njegove prednosti i kako ga konzumirati
Čemu služi ora-pro-nobis biljka? 5 blagodati ovog povrća